Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. hammadde temini, üretim ve hizmet faaliyetlerinin her aşamasında sürdürülebilir gelişme ilkesini benimseyerek doğal kaynakların, teknolojik yeniliklerle desteklenerek en etkili biçimde kullanılmasına yönelik çevre faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üretim esnasında tüm işlemler kapalı sistem içerisinde yapılmakta ve klinker kapalı beton siloda depolanmaktadır. Fabrikada toz kaynaklarından oluşan emisyonun giderilmesi amacıyla 2 adet elektro filtre ve 85 adet torbalı filtre tesis edilmiştir.
2012 yılında devreye alınan yeni nesil torbalı filtreler ile toz emisyonu değerimiz 10 mg/Nm3‘ün altına inmiştir.
2011 yılı sonunda devreye alınan ATY Tesisi ile yılda yaklaşık 30.000 ton mertebesinde alternatif yakıt kullanılmaktadır. Isıl güç ikame oranımız da Fabrika değerinin %15 ‘i mertebelerindedir. 2014 yılı sonu itibari ile uçucu kül ve tras kullanımı neticesinde Fabrikamız klinker/çimento oranı %77,3 olarak gerçekleşmiştir.
Fabrikamız ana bacalarında Sürekli emisyon Ölçüm Sistemleri(SEÖS ) Tebliği kapsamında gerekli olan cihazlar, kalibrasyon ve programı alınarak 31.12.2014 itibari ile Bakanlık tarafından on-line olarak izlenmeye başlanmıştır.
Fabrikamız TS EN ISO 14001:2004 sistemini 2005 yılından beri tüm üretim faaliyetlerinde standardın gereklerini uygulamaktadır.
Çevreye olan saygıyı ve duyarlılığı temel ilkelerinden biri olarak benimseyen Bursa Çimento, kuruluşundan günümüze yaklaşık 100.000 adet fidan dikmiştir. 1994 yılında kullanım dışı kalan kil arazilerinin doğaya yeniden kazandırılması için 217.000 m2 lik alana dikilen 18.000 adet fidan günümüzde özel bir “Koru” hüviyetine kavuşmuştur. 1996 yılında Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte “30. Yıl Hatıra Ormanı” bölgeye kazandırılmıştır.
Çevre korumaya yönelik, fabrikada ve sosyal tesislerinde tasnif edilmiş cam, kağıt, metal ve plastik gibi geri dönüşümü olan atıkların kaynağında ayrı ayrı toplatılması ve geri kazanımına başlanılmıştır.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KONUSUNDA 10 DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİLGİ
10 – Okyanus
Okyanuslara her yıl, çoğunluğu plastik olan yaklaşık 6 Milyar ton çöp atıldığı tahmin edilmektedir.
9 – Amerikalılar
Amerikalılar, Dünya nüfusunun yaklaşık % 5’ini temsil etmektedir. Bununla birlikte yine Amerikalılar, Dünya kaynaklarının %25’ini kullanırken Dünya’daki atık miktarının %30’unu üretmektedir.
8 – Petrol Gemileri
Petrol gemileri tarafından taşınan her 1 milyon ton akaryakıtın yaklaşık 1 tonu doğaya sızmaktadır.
7 – San Francisco
San Francisco’nun hava kirliliğinin yaklaşık 1/3’ünün nedeni Çin’dir.
6 – Ölüm
Dünya’da her 8 saniyede bir çocuk kirli su tüketimi nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
5 – Pekin
Pekin’de nefes almak, gün boyunca 21 sigara içmeyle aynı değerde vücuda zarar vermektedir.
4 – Ölüm
Yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’daki her 8 ölümden 1 tanesinin hava kirliliği kaynaklı olduğu iddia edilmektedir.
3 – Su
Her yıl, yaklaşık 3,4 Milyon kişi su kaynaklı nedenlerden hayatını kaybetmektedir.
2 – Çinliler
Yaklaşık 700 milyon Çinli, içecek olarak kirli su tüketmektedir.
1 – Bombay – Hindistan
Hindistan’ın Bombay kentinde 1 gün boyunca soluduğunuz hava, 100 sigara içmeye eş değerdir.